"Vloeibaar goud" - Argan olie

argan arganolie herbolive.nl natuurlijke cosmetica verzorgingsproducten

Arganolie wordt geproduceerd van de vruchten van de arganboom (Argania spinosa vruchten), bloeiende in mediterrane gebieden en vooral in Marokko. Vanwege zijn gunstige eigenschappen wordt het genoemd "het vloeibare goud".

Eeuwenlang wordt het al gebruikt voor de dagelijkse verzorging van haar, huid en lichaam.

Argan heeft een anti- verouderende werking. De huid elasticiteit en stevigheid van de huid worden behouden. Bovendien laat het de huid stralen.

Dit komt door een van de eigenschappen die de arganolie bezit. Arganolie bevat een hoge concentratie aan onverzadigde vetzuren(80%). Daarnaast is arganolie een rijke natuurlijke bron van vitamine E en herbergt arganolie verschillende antioxidanten.

 

 

 

Natuurlijk willen we weten waar de arganolie vandaan komt. Waar groeien deze bomen?

Argania spinosa (de arganboom)

De boom kan goed groeien in het woestijngebied van de Sahara. Vandaag wordt dit gebied beschermd door UNESCO, als een wereld culturele schat. Het is een groenblijvende boom met een levensduur van 150-200 jaar bovendien kan deze boom 8 tot 10 meter hoog worden.

De bladeren van de arganboom zijn klein en langwerpig. De bloeiperiode is in april, de bloemen zijn klein, met vijf bloemblaadjes in zachte geelgroene kleur. De vrucht is 2-4 cm lang en 1,5-3cm breed. Ze hebben een dikke bittere schil met een papperige vrucht en een uitzonderlijk zoete geur maar een bittere smaak. De vrucht heeft een jaar nodig om te rijpen en is eindelijk rijp in juni of juli van het volgende jaar.

Het bezit een diep wortelstelsel dat de grond beschermt tegen erosie in het noorden van de Sahara woestijn. Tijdens de perioden van langdurige droogte zal het geen fruit produceren. Deze buitengewone boom werd voor het eerst ontdekt in 1510 door de ontdekkingsreiziger Leontas . Vandaag bestaat dit gebied uit een enorme vallei van 2,5 miljoen hectare.

De productie van Αrgan-olie wordt voornamelijk uitgevoerd met behulp van traditionele methoden, dit is een lange procedure. Elke kernel moet worden geopend, zodat de zaden kunnen worden verwijderd. Er wordt gezegd dat voor de productie van een liter arganolie 20 uur nodig is.

De Argania spinosa wordt nu in enkele dagen systematisch in grote gebieden geoogst. De Marokkaanse regering subsidieert ook de teelt van deze specifieke boom.

 

Ik laat gauw weer van mij horen met een nieuw blog!

Margreet

 

 

 

 


Nieuwer bericht